13 Kasım 2015 Cuma

Ramen Nasıl Yapılır

Ramen Nedir:Japon mutfağına özgü, çorba içinde servis edilen erişte yemeğidir. Japonya’da, geniş bir ramen kültürü vardır. Mutfağa girdiğiniz yöreye hatta pişiren aşçıya göre bile değişiklik gösterebilen, sınırsız sayıda ramen lezzeti mevcuttur. Ama kısaca, erişte ve çorbanın birleşimi olarak tanımlayabiliriz.

Et dilimleri, sebze parçaları hatta yumurta eklenen çorbanın içine katılan özel erişte ile pişirilen bu yemek, Japon mutfağının vazgeçilmez besinidir. Her evde farklı bir tarifle pişirildiği gibi, en lüks lokantalarda da servis edilir. Çin mutfağının kökeni erişte, çorba ile birleşerek Japonların geleneksel lezzeti rameni yaratmıştır. Çorbası, genellikle, et suyu, tavuk suyu veya deniz mamülleri’nin suyundan yapılır. İçine sebze dilimleri, kavrulmuş soğan veya mısır taneleri katılması oldukça yaygındır.
Eriştesi ise temel malzemelerden oluşur. Bu temel malzemeler buğday unu, tuz, su ve kansuidir. Kansui, sodyum karbonat veya fosforik asitten oluşan bir çeşit alkalin maden suyudur. Eriştelerin kansui kullanılarak yapılması, erişte tanelerinin daha sarımsı olmasını ve dayanıklılığını sağlar. Kansui yerine geçebilecek bir diğer malzeme ise yumurtadır. Ramen erişteleri, kısa, uzun, ince, kalın veya farklı şekillerde üretilir.
Ramen Nasıl Yapılır

Ramen Tarifi Malzemeleri:

*Ramen Eriştesi veya adı Çin Eriştesi olarak da geçebilir.
*İsteğinize göre çeşitli sebzeler (Havuç, pırasa, domates, yeşil soğan yada isterseniz kuru soğan da olabilir, *Maydonoz gibi olabileceğini düşündüğünüz istediğiniz sebzelerden ekleyebilirsiniz..
*Soya sosu.
*Kuşbaşı et veya Tavuk eti de olur.
*Yumurta İsteğe bağlı.

Erişte ve soya sosu:Soya sosu neyse de ramen eriştesini bulmak pek kolay olmayabiliyor, özellikle küçük marketlerde büyük ihtimalle yoktur. Ben İstanbul'da oturuyorum, Beylikdüzü Migros'ta hem ramen, hem soya sosu var. Ramen eriştesini makarna bölümünden bulabilirsiniz, soya sosunu ise sosların olduğu yerden rahatlıkla bulabilirsiniz. Büyük migroslarda erişte vardır. Kesin demeyeyim de yani genellikle oluyor. Hemde iki yada üç farklı markanın ramen eriştesini gördüm ben. Biri Kore yapımı erişte, markayı okuyamadım Kore Alfabesi ile yazılmış, bir de Leader diye bi marka vardı. İkisinin arasında pek fark yok, sadece Kore'den gelen biraz daha dolgun gözüküyor o kadar. Ramen bulamadıysanız en kötü ihtimal spaghetti ile bile yapabilirsiniz. Ama soya sosu olmalı.

Tek kişilik tarifi anlatacağım size erişteyi paketten çıkardığınızda kalıp gibidir, birbirine geçmiş eriştelerdir. Bu kalıbın sığabileceği küçük bir tencere size yeterli olacaktır. Çok büyük olmasına gerek yok yani. İçine su koyun ama dikkat edin suyunu bol koymalısınız. Bu yemeği bir çorba gibi düşünün, altını açın, kaynamaya başladığında ramen eriştesini içine atın. Attıktan sonra erişte yumuşamaya başlayacak onun altını kısabilirsiniz ama kapatmayın. Etleri nasıl istiyorsanız öyle yapıp eriştenin bulunduğu tencereye atabilirsiniz. Et kullanmıyorsanız bulyon kullanın. Kesinlikle tadı çok güzel oluyor.Ondan sonra sebzeleri dilimlemeye başlayın. İlk önce havuç. Çünkü sert olduğu için onun ölmesi daha zor oluyor. Dilimleyip ayrı bir tavaya atın. Tavaya biraz yağ koyabilirsiniz ondan önce. Arkasından en sertten en yumuşağına göre sırayla sebzeleri dilimleyin ve tavaya atın. Dilimleme işi bittiğinde bütün sebzeleri topladığınız tavanın altını açın ve karıştırın. Sebzeler öldüğünde eriştenin bulunduğu tencerenin içine atın ve karışrıtın. Eğer yumurtalı yapacaksanız yumurtayı haşlayın ve ikiye bölüp üstüne tuz ve biraz soya sosu dökerek bir kenara koyun. Kekik, pul biber, tuz vs. eklemek istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Her şey bittiğinde tencereyi büyüüüüükçe bir kaseye dikkatlice dökün. Ardından yumurtaları üstüne koyun. Afiyet olsun.

Ramen Kore Usulü 3 kişilik Tarifi

Malzemeler:

*Bir paket spagettinin 1/4'ü ( Noddle bulamayanlar için)
*Tavuk Bulyon
*1 havucun yarısı (rendelenmiş)
*2 yeşil biber (julyen doğranmış)
*Rendelenmiş 1 domates
*Bir kaç sap yeşil soğan(doğranmış - ben kullanmadım)
*1 tatlı kaşığı salça
*Avuç için kadar tavuk göğüsü
*Baharat

Yapılışı;


Kaynamış suya bulyonu koyarak eritin . Tavuk suyu biraz ağır oluyor bu yüzden kullanırsanız kesinlikle suyla karıştırın ama bence bulyon kullanın. Tuz ekleyin . Daha sonra makarnayı ikiye bölerek suya atın . Makarna normal pişirdiğimiz makarnadan daha fazla pişirmeliyiz ,çok yumuşak olmalı .Eğer noddle (sade ramen eriştesi) varsa makarna yerine kullansanız daha iyi olur.Küp küp küçük doğranmış tavuğumuzu tere yağına koyarak pişirip baharat ve tuz ekleyin.Daha sonra havuç ,biberi ve soğanı ekleyin.isteğinize göre kırmızı biber ,pırasa gibi sebzeler ekleyebilirsiniz.Bunlarda pişince salçayı ekleyiniz.Bu sırada makarnamız pişmiş olacak , büyük ihtimal suyu da çok az kalacak.Birazcık kaynamış su ekleyip , hazırladığım tavuklu karışımı ekleyip 2 dakika pişirin.Afiyet olsun.Yapanlar yorumlarıyla renk kata bilir buraya.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder